Het kopen van een huis gaat niet zomaar met je bankpas of creditcard. Dit zijn zulke hoge bedragen, dat niemand dat zomaar heeft liggen. Als je een huis gaat kopen, doe je dit dan ook met behulp van een hypotheek. Een hypotheek is heel simpel gezegd een lening van de bank. Deze lening heeft onroerend goed, zoals een huis of een kantoorruimte, als onderpand. Een hypotheek loopt tussen een hypotheekgever en een hypotheeknemer. De hypotheeknemer is degene die de bank verstrekt, in de meeste gevallen dus de bank. De hypotheekgever is degene die de hypotheek aangaat en dus de lening afsluit. Een hypotheek bestaat uit drie verschillende elementen. Dit zijn de lening, de aflossing en de actuele hypotheekrente. Je hebt veel verschillende soorten hypotheken. Welke je afsluit ligt aan je persoonlijke voorkeur en situatie. In dit artikel leggen we een paar bekende hypotheekvormen aan je uit.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag aan de bank. Dit betekent niet dat je hypotheekrente 30 jaar vast staat, maar het totaal bedrag van aflossing en rente samen blijft wel altijd gelijk. In het begin van de looptijd van je hypotheek los je weinig geld af, waardoor de actuele hypotheekrente erg hoog blijft. Naarmate je verder in de looptijd komt, ga je meer aflossen en betaal je dus steeds minder rente. Aan het einde van de looptijd is je hele hypotheek afgelost. Een groot voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je eerst veel rente betaalt. Deze rente is aftrekbaar, waardoor je netto maandlasten in het begin een stuk lager zijn. Zeker voor starters is dit een groot voordeel. Een nadeel dat hier tegenover staat is natuurlijk wel dat naarmate de looptijd vordert, de netto maandlasten steeds hoger zullen worden.
Lineaire hypotheek
Naast een annuïteitenhypotheek, wordt er ook vaak gekozen voor een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je niet gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag, maar neemt de som van de rente en de aflossing naarmate de tijd vordert af. Het bedrag dat je maandelijk aflost is daarentegen wel elke periode hetzelfde. Omdat je totale hypotheek dan dus steeds lager wordt, zul je minder rente betalen waardoor het totaal bedrag minder wordt. Een groot voordeel van deze hypotheek is dat je over de gehele looptijd in totaal minder rente zal betalen, omdat je aflossing elke periode gelijk is. Een nadeel is dat je steeds minder rente betaalt en dus ook steeds minder rente kunt aftrekken.