Een vaccinatie: waarom is dit zo van belang?

Het woord vaccinatie is de laatste drie jaar ontzettend vaak voorbij gekomen. Waar we eerst alleen nadachten over vaccinaties wanneer we op reis gingen, is het nu iets van alledag. Dus nog een keer op een rijtje: waarom is het nemen van een vaccinatie eigenlijk zo belangrijk?

Gezondheid

De grootste reden van een vaccinatie heeft alles te maken met de gezondheid van alle mensen bij elkaar. Een vaccinatie heeft als doel effectief te zijn op grote schaal. Ook de laatste jaren hebben we van dichtbij gezien wat het effect kan zijn van een vaccinatie. Je merkt dat zodra heel veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van een vaccinatie, het aantal zieke mensen drastisch daalt. Niet altijd is natuurlijke immuniteit namelijk genoeg. Het is natuurlijk super dat het menselijk lichaam in staat is om van nature een ziekte te weren, maar dat is eigenlijk niet genoeg wanneer mensen op grote schaal heel erg ziek worden. Vooral in de maatschappij heeft dit een groot effect, er kan namelijk niet goed genoeg voor iedereen gezorgd worden. Daarnaast is het voor jezelf als individu belangrijk dat je simpelweg niet ziek wordt. De vaccinaties zijn gemaakt voor ziektes die vaak grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Daarom is er een Hepatitis B vaccinatie, of een buiktyfus vaccinatie. Alleen bij virussen die zo’n enorme impact kunnen hebben op je lichaam worden er vaccinaties gemaakt. Je zou dus kunnen zeggen: het is verstandig, ze zijn er immers niet voor niets!

Uitroeien

Daarnaast is een vaccinatie bedoeld om een ziekte weg te houden en uiteindelijk zelfs uit te roeien. Een vaccinatie zorgt ervoor dat je niet of nauwelijks ziek wordt, waardoor de kans op besmetting ontzettend afneemt. Hoe minder mensen ziek worden, hoe minder kans een virus de kans heeft om zich verder uit te breiden. Op lange termijn heeft dit hele voordelige gevolgen voor de mensheid in zijn algeheel.

Behandeling

In Nederland is een behandeling eigenlijk heel vanzelfsprekend. Als je je niet goed voelt denk je eigenlijk niet na of het wel mogelijk is om behandeld te worden, tenzij er iets enorm mysterieus aan de hand is. Maar in principe geldt dat behandeling altijd wel mogelijk is. Maar dat is lang niet overal zo. Het nemen van een vaccinatie voorkomt een situatie waarin je ontzettend ziek wordt in een land waar de middelen niet aanwezig zijn om jouw gezondheid op peil te krijgen. De kans dat er geen of nauwelijks behandeling mogelijk is in een land waar weinig medische middelen zijn, is echt heel groot. In het geval van erg ziekmakende of zelfs dodelijke virussen is snel handelen en een goede behandeling van levensbelang.

About the author

Geef een reactie